Miles in Budapest

Zo nu en dan moet je er gewoon even tussen uit…je zinnen verzetten en nieuwe plekjes ontdekken. Sommige plaatsen spreken dan nogal tot de verbeelding. Budapest was zo’n plaats voor mij. Het leek me altijd al een schitterende, Boheemse en inspirerende stad met een rijk verleden. In januari gaan Rene en ik er vaak een paar dagen tussenuit…als de decemberdrukte voorbij is, als het buiten grauw is en het voorjaar nog heel ver weg is. Dan is het overal lekker rustig en goedkoop, echt een perfect middel tegen de winterdip!

IMG_1143
Interieur van Café New York

Dit jaar was het dan eindelijk tijd voor Budapest. Wat een heerlijk relaxte stad met zijn baden en ruine pubs! Opvallend waren de schitterende oude winkelpassages in boheems Jugendstil die leegstonden met onbekend bestemmingsplan.

IMG_1139 IMG_1138

Een geweldig contrast is het modern vormgegeven metrostation Fovam Ter, een ingenieus ontwerp van sporaarchitects. Het bestaat uit een gelaagd, betonnen lijnenpatroon wat vanuit elk standpunt een ander aanzicht bidet.

IMG_1171
metrostation Fovam Ter

Fascinerend ook is de geschiedenis. Turkse bezetting, brand, overstromingen, 2 wereldoorlogen en een koude oorlog kregen de stad niet klein. Elk tijdperk bracht zijn eigen juweeltjes mee. Zo zijn de ruinepubs ontstaan vanuit de jarenlange leegstand van Joodse panden na de holocaust. Nu is het een broeinest van creativiteit met kunstinstallaties,muziek en allerlei performances.

IMG_1144
kunstinstallatie in ruine pub

De baden zijn een erfenis uit de Ottomaanse tijd. Elk bad heeft zijn eigen karakter, maar ze zijn allemaal heerlijk over the top weelderig aangekleed. Een weldaad voor lichaam en geest.